Engineering Base Instrumentation

Az Engineering Base programcsomag (továbbiakban EB) irányítástechnikai változata az EB Instrumentation rendszer. Ennek a rendszernek az elődje az AUCOPLAN, amely körülbelül egy évtizeden keresztül az irányítástechnikai tervezés egyik meghatározó szoftvere volt világszerte. (Ennek kézenfekvő bizonyítéka a magyarországi BorsodChem Zrt., amely kilenc darab AUCOPLAN munkahelyet használ folyamatosan körülbelül tíz éve, még napjainkban is.)

Ezen a területen a projekteket többek között a bennük tárolt hatalmas adatmennyiség jellemzi. Ezért az egyik legfontosabb igény a táblázatos szerkesztési mód. A grafikus objektumábrázolási formák gyakran csak a projekt befejező stádiumában készülnek el. A szakterület által elfogadott különleges dokumentációk és szabályok igen változatos képet mutatnak az egyes országok, de akár még az országokon belüli iparágak szerint is. Ezért különösen fontosak a létesítmények műszeres tervezésénél a rugalmas adatstruktúrák és a testre szabható opciók.

Csak így lehet a mérőköröket, a specifikációs és a fogyasztói adatlapokat a megfelelő információtartalommal a kívánt formában ábrázolni. A rendszer a P&I diagramokból kiindulva a mérőkörök jellemző adatainak nyilvántartása és azok tetszőleges szempontok szerinti lekérdezhetősége mellett a mérőkörök kapcsolási rajzainak automatikus generálása, a vonatkozó logikai ábrák és a teljes körű szerelési dokumentációk automatikus elkészítése révén biztosítja a szükséges információkat az érintett szakemberek számára.

A rendszer 3D-ben jeleníti meg azokat a rajzokat (pl. csőterv), ahol erre a térhatás érdekében szükség van. Ennek lehetőségét az EB Instrument napjaink profi 3D-s rendszereivel (pl. SolidWorks) kialakított online adatkapcsolat révén biztosítja tökéletes megoldást kínálva a tervezők számára.

Az EB Instrumentation Basic és Pro (Professional) verziókban kapható. A rendszer által biztosított funkciók és bővítési lehetőségek teljes köre a Funkcionális összehasonlító táblázatokban részletesen megtalálható.

Funkciódiagram a logikai tervekhez

P&I diagram a műszeres tervekhez