Az Engineering Base rendszerek általános jellemzői

Az AUCOTEC cég új terméke az Engineering Base programcsomag teljes mértékben szabványos  Microsoft alapokra helyezi mind a project adatbázis-kezelést, mind pedig a grafikai megjelenítést és szerkesztést, hiszen belső adatbázis motorja az SQL Server, grafikus megjelenítő felületnek pedig a Visio programot használja.

Az Engineering Base méltó utódja kíván lenni a cég korábbi, méltán népszerű tervezőprogram-jainak, amelyek az elektromos tervezési feladatok széles spektrumát fedik le. Az új tervezőrendszerbe betölthetők a RUPLAN tervezőrendszerrel készült projektek is, amelyek különösen elterjedtek a németországi áramszolgáltatók alállomás dokumentációi között, illetve a rendszer szabványként funkcionál számos autóipari cégnél is. Emiatt a program a német tulajdonban lévő magyarországi áramszolgáltatók és a kecskeméti Mercedes autógyár esetében is nagy érdeklődésre számíthat.

Az Engineering Base integrálja az ELCAD és az AUCOPLAN tervező rendszerekkel készült villamos- és irányítástechnikai projecteket is, mely rendszereket elsősorban hazai erőművek és vegyipari cégek használnak. (Kiemelkedő referenciaként említhető itt meg a BorsodChem Zrt., mivel 9 db Aucoplan és 4 db Elcad rendszert használ  csaknem 10 éve.)

A zömében járműipari és kapcsolószekrényekbe szerelt kábelkorbácsok tervezéséhez használt Kabi rendszert is beépítették az Engineering Base rendszerbe.

Az Engineering Base rendszer moduljai

Az Engineering Base (EB) rendszer négy szakmaspecifikus modulból épül fel.

Az EB Electrical modul (amely alapmodulnak is tekinthető, hiszen ezek a funkciók egészülnek ki a további modulokban egyéb, szakmaspecifikus funkciókkal) elsősorban ipari létesítmények és gépsorok tervezésére szolgál. A tervezést megkönnyítő és automatizáló szokásos funkciók tömegéből kiemelkednek az integrált VBA felületen keresztül programozott tervezői varázslók, amelyek a munka egy-egy lépését különösen egyszerűvé és szemléletessé teszik.

Az EB Instrumentation modul az irányítástechnikai szakembereinek munkáját hivatott megkönnyíteni, alkalmazását elsősorban vegyipari területekre ajánljuk, különösen azokra a területekre, ahol a műszeres tervezés jelentős mértékben fordul elő.

Az EB Cable modul tökéletes megoldás a kábelkötegek tervezéséhez, elsősorban a járműiparban alkalmazzák.

Az EB Power modul erőművek, villamosenergia-elosztó létesítmények és alállomások tervezésénél hasznos segédeszköz.

Rendszerkiépítési lehetőségek

A program háromszintű kliensszerver felépítése lehetővé teszi, hogy – rugalmasan igazodva a felhasználó igényeihez – akár egy egyszerű laptopon meg lehessen valósítani mindhárom szintet, vagy pedig egy nagy bonyolultságú hálózaton a rendszerkomponensek különböző szerverekre és munkaállomásokra kerüljenek, és ezáltal minimális hálózati forgalom mellett egyszerre akár több száz tervező is ugyanazon a projekten dolgozhasson.

Egy fájlszintű rendszer esetében egy adat lekérdezéséhez a fájlszerverről a teljes fájlt le kell tölteni a munkaállomásra, majd a fájlból az információt a munkaállomás keresi ki. Az Engineering Base háromszintű kliensszerver felépítése lehetővé teszi, hogy a munkaállomás csak az adott információ iránti igényét küldje el a szerverre, és az információ kikeresése a szerveren történjen anélkül, hogy a teljes file átküldésével a program terhelné a hálózatot. A szerver csak a keresés eredményét küldi el a munkaállomásnak, ezzel a hálózati adatforgalom a minimálisra csökken.

Egyedi gépes kialakítás esetén az összes komponens az SQL Serverrel és a Microsoft Office Visióval együtt ugyanarra a gépre kerül.

Kliensszerveres kialakítás esetében az Engineering Base alkalmazásszerver és az SQL Server is a szervergépen működik. A munkaállomásokra csak az Engineering Base klienskomponensei és a Visio kerül. A felhasználók a szerver által rendelkezésre bocsájtott adatokat kapják meg. A hálózati forgalom a minimálisra redukálódik, mivel az alkalmazásszervert is a hálózati szerver kezeli. A felhasználók – virtuális személyi hálózaton (VPN) keresztül – az interneten is csatlakozhatnak az adatforgalomhoz. Igazán nagy projektek esetében célszerű az SQL Servert és az Engineering Base alkalmazásszerverét külön gépekre telepíteni.

Az alaprendszer mind kliens-, mind pedig szerver oldalról saját alkalmazásokkal bővíthető. Szerver oldalról a programalkalmazás programozói interfésze (API) segítségével érhetjük el és szerkeszthetjük az adatokat. Kliensoldalról pedig az integrált VBA fejlesztői környezetben bővíthetjük és szabhatjuk testre a számos meglévő tervezői segédeszközt és varázslót (vagy pl. más Microsoft Office alkalmazásokkal teremthetünk közvetlen kapcsolatot).

Az EB háromszintű kliensszerver felépítése Egyedi gépes kialakítás
Kliensszerver kialakítás Rendszerfelépítés megaprojektek esetén
Rendszerbővítés szerver és kliens oldalról

Külön érdekesség, hogy az EB alkalmas DWG fájlok beolvasására, és amennyiben a szimbólumok blokkonként vannak kezelve, és a vonatkozó attribútumok is megfelelően töltve vannak, akkor a beolvasott állományokat további feldolgozásra tudja használni. Pl.: készíthet sorkapocs terveket, kábellistákat, anyaglistákat, stb. Óriási előny, hogy aki eddig AutoCAD-el tervezett, az ezután is megteheti, de egy ponton már az EB átveszi a további feladatokat. Ezzel jelentős idő takarítható meg, és az emberi tévedés lehetőségét kizárva hibátlan listák lesznek automatikusan generálhatók.

A rendszer további egyik nagy erőssége a revízió kezelés szemléletes, rajzos vagy táblázatos funkciója. Külön megemlíteném még a sok más egyéb érdekesség mellett, hogy már a 2D-ben is az általa sok automatizmussal berendezett szekrényeket is automatikusan bekábelezi, kábelhosszakat tud számolni, és ezek az adatok természetesen exportálhatók, pl. xls formátumba is.

Több profi 3D-s rendszerrel kétirányú, online kapcsolatban történő együttműködésre képes – pl.: SolidWorks – melynek révén a különböző tervezői csoportok (pl.: gépész és villamos szakemberek) munkája együtt végezhető.

Electrical Istrumentation Power Cable